Gå tilbage til hovedindhold.
Det ser ud til, at du bruger Internet Explorer 11 eller ældre. Denne hjemmeside fungerer bedst med moderne browsere som de nyeste versioner af Chrome, Firefox, Safari og Edge. Hvis du fortsætter med denne browser, kan du komme til at se uventede resultate

Ophavsret for undervisere på SDU: Film, Radio & TV

Danmarks Audiovisuelle Kulturarv

AVU-Plus aftalen

The Internet Archive

Film, Radio og TV

TV- og radioprogrammer i Mediastream
​Du har adgang til Mediestream, som er Det Kgl. Biblioteks digitale samlinger af aviser, radio og tv samt reklamefilm. Mediestream indeholder radio- og tv-udsendelser sendt på udvalgte danske kanaler siden december 2005. Nye udsendelser er tilgængelige med ca. 14 dages forsinkelse. 

Se listen over hvilke radio- og tv-kanaler man kan finde i Mediestream her

Søg udsendelserne frem i Mediestream, vælg herefter "Syddansk Universitet" på WAYF-mellemsiden og log på med dit SDU login.
Brug af materialet i Mediestream må kun ske i forbindelse med forskning, studie- og undervisningsbrug.

AVU-Plus-aftalen
SDU har også en AVU-plus aftale, som giver adgang til at kopiere og lagre tv-udsendelser fra et større antal danske og udenlandske tv-kanaler i undervisningen.
Se listen over hvilke tv-kanaler AVU-plus indholder her 

Materialet MÅ lægges på itslearning. 
Du må IKKE kopiere fjernsynsudsendte spillefilm, som er produceret med henblik på biografvisning

Da de enkelte tv- og radiostationer efterhånden lægger mere af deres produktion ud på internettet (on demand) vil det være tillokkende at bruge små mediestumper fra disse websider. At tingene allerede eksisterer i elektronisk form og at de er tilgængelige på internettet, betyder ikke at du må kopiere dem og lægge dem ind på itslearning uden først at have fået tilladelse. Brug i stedet links til den pågældende webside.

Film
Film og videoer er omfattet af ophavsretsloven. Hvis du gerne vil anvende eller fremvise dem i forbindelse med dit studie eller din ansættelse på SDU, skal du derfor indhente tilladelse til fra rettighedshaveren til den enkelte film/video.

Som underviser må du gerne opgive filmen som pensum for de studerende, men du må ikke fremvise, uploade eller dele filmen med de studerende - heller ikke på itslearning - uden rettighedshaverens samtykke. Det er den enkelte studerendes eget ansvar at få set filmen, hvis den opgives som pensum eller til eksamen.

SDU har IKKE nogen aftale på dette område, ansatte og studerende ved SDU skal derfor selv indhente tilladelse.

YouTube
Youtube og tilsvarende online platforme indeholder brugergenereret indhold, som også er omfattet af ophavsretsloven. Det er kun tilladt at fremvise videoerne, hvis det er rettighedshaveren selv, der har uploadet videoen. 
Som underviser skal du være opmærksom på, at brug af YouTube og lignende medier kan have GDPR-mæssige udfordringer. 

Det er IKKE tilladt at ændre på videoerne eller anvende dem i en anden sammenhæng, med mindre det er angivet ved videoen eller den er markeret med en creative commons licens.
Det kan dog være vanskeligt at afgøre, hvem rettighedshaveren er og om videoen er lagt lovligt ud på platformen.
Hvis du gerne vil fremvise eller bruge en video fra Youtube eller en tilsvarende platform, bør du derfor undersøge:

  • Hvem har rettighederne til filmen/videoen? (det kan være mere eller mindre tydeligt)
  • Hvem har gjort videoen tilgængelig?
  • Har rettighedshaveren noteret, hvad man må med filmen?
  • Er filmen markeret med en creative commons licens?

Hvis ovenstående er tydeligt, kan du fremvise eller bruge videoen.
Hvis videoen ikke er markeret med en creative commons licens eller på anden måde markeret med, hvad man må med den, skal du kontakte rettighedshaveren og spørge om lov til at bruge det - en bekræftelse på e-mail er nok.
Husk at ophavsretten på film udløber 70 år efter det år, hvor instruktøren, forfatteren eller tilsvarende rettighedshavere er døde. Hvis en film er så gammel, må den fremvises og anvendes uden tilladelse.

The Internet Archive
Der findes en del gratis materiale, som du kan bruge i din undervisning. Bl.a. indeholder ”The Internet Archive” en masse ældre spillefilm.

For yderligere oplysninger kontakt Line Kronqvist Jensen eller Jens Dam på biblioteket.

 

Syddansk Universitetsbibliotek
Odense - Esbjerg - Kolding - Slagelse - Sønderborg
Tlf: +45 6550 2100
Email: sdub@bib.sdu.dk

Åbningstider.