Gå tilbage til hovedindhold.

Syddansk Universitetsbibliotek - LibGuides

Virksomheds- og markedsinformation: Brancher

Beregn markedets størrelse

Du kan være heldig at finde oplysninger om markedets størrelse i færdige rapporter eller hos brancheorganisationer.

Ellers kan du selv beregne salget af en bestemt vare i Danmark (markedets størrelse).
Se vejledning fra Danmarks Statistik:

Se også denne rigtig gode video fra EAAA:

Branchens omsætning

Hvis du selv søger efter en branche i Statistikbankens tabel FIKS44, så er "Salg i alt" et udtryk for branchens omsætning.

Markedsandele

Andel i procent af det totale salg af et givet produkt, brand, serviceydelse eller vare.

En markedsandel refererer til forholdet mellem afsætningen af en virksomheds vare og den samlede​ omsætning af varen på et givet geografisk marked som f.eks. et land.

Adgang til Brancherapporter og -analyser

Passport og GlobalData Explorer er de centrale databaser, når det drejer sig om at finde oplysninger om brancher i Danmark og udlandet.

Branchekoder - officielle inddelinger

Det mest almindelige i officielle registre, virksomhedsbaser osv. er at anvende branchekoder, der som udgangspunkt er udviklet til klassifikation af økonomiske aktiviteter. Oprindelig blev de udvikletnationalt niveau, men gradvist er der sket en harmoniseringinternationalt niveau.

I Danmark kaldes den officielle branchekode for DB, Dansk Branchekode. Den gældende branchekode er DB07 (Dansk branchekode fra 2007).

Dansk Branchekode 2007 rummer bl.a. grundige beskrivelser af, hvad de enkelte branchekoder omfatter, og en vejledning i, hvordan man finder frem til den rigtige branchekode for virksomheder. DB07 beskriver også de standardgrupperinger, der bruges ved publicering af statistik.

En præcis kategorisering af virksomheder i brancher er vigtig for bl.a. forskere, analytikere, studerende og statistikere i forbindelse med afgrænsning af brancher og virksomheder - fx i økonomiske analyser.

Branchekoden udvikles i tæt samarbejde med EU og er på 6 cifre, hvor de første 4 cifre er sammenfaldende med EU's NACE-branchekode. NACE ver. 2 er den gældende branchekode. Branchekoderne revideres ca. hvert femte år. F.eks. har produktion af kakao, chokolade og sukkervarer DB-branchekoden 10.82.00, mens den tilsvarende NACE-branchekode er 10.82.

ISIC, International Standard Industrial Classification of All Economic Activities er FN’s bud på en branchekode. De 2 første cifre i ISIC er lig med de 2 første cifre i EU’s NACE og Danmarks DB.

I USA havde man oprindelig SIC-koden (Standard Industrial Classification), men er nu gået over til en fælles nordamerikansk NAICS-kode, der udover USA også omfatter Canada og Mexico. SIC-koden kan stadigvæk anvendes i mange virksomhedsbaser.

Passport

GlobalData Explorer

Statista

Syddansk Universitetsbibliotek
Odense | Esbjerg | Kolding | Slagelse | Sønderborg
+45 6550 2100 | sdub@bib.sdu.dk