Guides: Sundhedsvidenskab: Vejledninger og Kursusmaterialer

Vejledninger til databaser

Cinahl (Ebsco) Sygeplejevidenskabelig men dækker også jordemodervidenskab, ergo- og fysioterapi og folkesundhed.
Cochrane Library Evidensbaseret medicin med adgang til fuldtekst- og bibliografiske databaser.
Embase (Ovid) Sundhedsvidenskab primært indenfor biomedicin og farmakologi med en omfattende indeksering på det farmakologiske og samfundsmedicinske område og god dækning af europæiske tidsskrifter. Emneregistreres af speciallæger.
Medline (Ovid) Medline dækker emneområder som lægevidenskab, sygepleje, tandlægevidenskab, veterinærvidenskab, farmaci og prækliniske fag. Medline dækker også dele af de biologiske discipliner.
PsycInfo (Ovid) Psykologisk database over såvel klinisk, teoretisk som eksperimentel psykologi
PubMed PubMed dækker emneområder som lægevidenskab, sygepleje, tandlægevidenskab, veterinærvidenskab, farmaci og prækliniske fag. Pubmed dækker også dele af de biologiske discipliner. Produceres i et samarbejde mellem National Library of Medicine og forlagene (Publishers Medline). PubMed er gratis og den mest benyttede af sundhedsvidenskabelige databaser.
SciFinder Covers all aspects of pure and applied chemistry. Scifinder Scholar makes it possible to search for chemical structures, reactions, physical/chemical data, articles, books, authors and much more. The database CAplus indexes more than 27 million documents from over 8000 journals. The subdatabase Registry contains data from more than 32 million chemical substances. The subdatabase CASreact covers chemical reactions. Coverage: 1907ff.
Scopus Scopus er den mest omfattende samling af peer-reviewede tidsskrifter indenfor alle fag: nat, tek, sund, samf og til dels hum. Anbefales derfor til søgning efter alle typer studier også kvalitative. Indeholder også bogkapitler og konferenceindlæg (proceedings).
Vejledning i Scopus (Elsevier)
Web of Science
Søgninger i Ebsco (Cinahl, Global Health, AMED, Sportdiscus)
Søgninger i EMBASE, Medline og PsycInfo (OVID)
Vejledning i ProQuest databaser (ComDisDome og ProQuest Dissertations and Abstracts
Alle guides og vejledninger

Tutorials

Cochrane Interactive Learning: Conducting an Intervention Review
Kun adgang med SDU E-mail ved oprettelse af brugerkonto. 11 uafhængige online moduler til selvoplæring ved processen med systematisk review skrivning
EBSCO Basic Searching on EBSCOhost - Tutorial
Ebsco Advanced Searching - Tutorial
Ebsco Cinahl - Advanced search
Ovid tutorials and short demos
Ovid Ekspert søgning
Ovid Search Builder Bl.a. Video og demoer

Syddansk Universitetsbiblioteks Kurser

Oversigt over kurserne

Kursusmaterialer

Litteratursøgning i sundhedsvidenskabelige databaser
Søgeprincipper og søgeteknikker. Eksempler på søgning i databaserne PubMed og Embase.
Avanceret kursus i sundhedsvidenskabelige databaser
Introduktion til avancerede søgeteknikker i Embase og Medline fra Ovid, samt Cinahl fra Ebsco. Feltsøgning f.eks. ti/ab og MeSH, Emtree og Cinahl Subject Headings.

Referencer til videointroduktioner

Booth, A. Searching for qualitative research for inclusion in systematic reviews: a structured methodological review. Syst Rev 5, 74 (2016). https://doi.org/10.1186/s13643-016-0249-x
Booth A, Sutton A, Papaioannou D. Systematic approaches to a successful literature review. 2 ed. Los Angeles: Sage; 2016.
Cochrane Handbook for systematic reviews of interventions (2024). Available from https://training.cochrane.org/handbook
Eriksen MB, Frandsen TF. The impact of patient, intervention, comparison, outcome (PICO) as a search strategy tool on literature search quality: a systematic review. JMLA (2018), 106(4): 420-431. 
Frandsen T.F. & Eriksen M.B. (2020) Planlægning af systematisk litteratursøgning. Ugeskrift for læger
Frandsen, T. F., Gildberg, F. A. & Tingleff, E. B. (2019, Oct). Searching for qualitative health research required several databases and alternative search strategies: a study of coverage in bibliographic databases. Journal of Clinical Epidemiology, 114, 118-124. https://doi.org/10.1016/j.jclinepi.2019.06.013
Frandsen, T. F. Dyrvig, A-K, Christensen, J. B., Fasterholdt, I., & Oelholm, A. M. (2014). En guide til valide og reproducerbare systematiske litteratursøgninger. Ugeskrift for Læger, 176 (7), 647-651.
Khan KS, Kunz R, Kleijnen J, Antes G. Systematic Reviews to Support Evidence-Based Medicine. How to Review and Apply findings of Health Care Research. London: RSM Press, 2003
Lund H. Håndbog i litteratursøgning og kritisk læsning: redskaber til evidensbaseret praksis. Kbh.: Munksgaard; 2014.
O'Sullivan, D., Wilk, S., Michalowski, W., & Farion, K. (2013). Using PICO to align medical evidence with MDs decision making models. Stud Health Technol Inform, 192, 1057.
Rethlefsen, M., Kirtley, S., Waffenschmidt, S., Ayala, A. P., Moher, D., Page, M. J., & Koffel, J. (2019). PRISMA-S: An Extension to the PRISMA Statement for Reporting Literature Searches in Systematic Reviews.
Schardt, C., Adams, M. B., Owens, T., Keitz, S., & Fontelo, P. (2007). Utilization of the PICO framework to improve searching PubMed for clinical questions. BMC Med Inform Decis Mak, 7

Videointroduktioner (SDU)

Generel vejledning i søgning med blokke

Nedenstående videoer omhandler litteratursøgning indenfor sundhedsvidenskab, PICO/PEO modeller, databasevalg m.m. De kan anvendes i forbindelse med opgave-, speciale- og reviewskrivning.
De er produceret af Syddansk Universitetsbiblioteks sundhedsvidenskabelige gruppe.

PICO Spørgsmål

PEO Spørgsmål

Valg af database til din litteratursøgning

MeSH Medline

MeSH PubMed

Emtree Embase