Syddansk Universitetsbibliotek - LibGuides
Selvom du har henvist til noget materiale, må du ikke altid bare genbruge det uden at have fået tilladelse. Fx må man ikke genbruge og herefter udgive mange små dele af andres tekst uden tilladelse, og man må fx heller ikke sætte en Disneyfigur på forsiden af en afhandling, som skal udgives offentligt.
Det handler om ophavsretten, som er den immaterielle rettighed, en skaber har til sit værk. I Danmark betyder det bl.a. at skaberen eller rettighedshaveren har eneretten til at fremstille eksemplarer af værket og til at gøre det tilgængeligt for andre indtil 70 år efter ophavsmandens død.
Og så handler det om, hvornår noget er en studieopgave, og hvornår det ikke længere kun er en studieopgave.
Eksempel
1. En studerende har skrevet et rigtig godt speciale om køn og den lille havfrue, og i opgaven er der med korrekte henvisninger indsat billeder af Den Lille Havfrue på Langelinie. Må hun det?
Ja, hun må godt bruge billeder af skulpturen Den Lille Havfrue i sit speciale, da det er en studieopgave, som er beskyttet af den CopyDan-aftale, der vedrører studieopgaver.
2. Den studerende bliver nu opfordret af vejleder til at omskrive dele af specialet til en artikel, som skal udgives i en antologi. Her vil den studerende også gerne indsætte et billede af Den Lille Havfrue. Må hun det?
Nej, det må hun ikke, da der ikke er gået 70 år siden Edvard Eriksen, der skabte Den Lille Havfrue, døde. Alternativt skal den studerende indhente tilladelse hos Edvard Eriksens arvinger til at bruge billederne.
Ophavsretten skal balancere mellem to hensyn. Den skal beskytte, ophavets rettigheder til vedkommendes værk, men den skal også kunne vejlede andre i, hvordan man må bruge andres værker. En del af de regler kan du læse herunder:
Læs mere om ophavsret i denne Libguide: https://libguides.sdu.dk/ophavsret
Syddansk Universitetsbibliotek Odense | Esbjerg | Kolding | Slagelse | Sønderborg +45 6550 2100 | sdub@bib.sdu.dk