Når du citerer direkte fra en kilde, hvad end det er andres, eller noget du selv tidligere har skrevet, skal du gengive citatet ord for ord. Det gælder uanset, om citatet er ultrakort eller meget langt. Ved selve citatet skal du indsætte en reference med (Forfatter, årstal, s. xx), og du skal huske at indsætte referencen i referencelisten.
Hvis du vil genbruge noget tekst, du selv tidligere har udgivet eller brugt i en opgave, skal du huske at indsætte det som citat. Du citerer altså dig selv, hvilket er en almindelig praksis inden for forskning.
Hvis du skal citere dig selv, skal du forholde dig til citatet præcis, som hvis det var fra en hvilken som helst anden kilde. Dvs. efternavn, årstal og sidetal i parentesen in-text, og den fulde reference i referencelisten. Det gælder uanset om den tekst, du anvender, er udgivet kommercielt, i forskningsøjemed eller som studieopgave. Det er forbudt blot at kopiere teksten ind. I så fald kan du blive anklaget for selvplagiat. Læs mere om Plagiat.
For korte citater gælder det, at
Når dit citat er under 40 ord, og det indgår midt i en sætning, skal du angive citatet i den løbende tekst med citationstegn omkring og indsætte referencen i parentes herefter, inden du fortsætter din tekst.
...med dette anføres, at "Børneopdragelse, erhvervskultur, mande- og kvindesyn, skole og forstadsliv er nogle sådanne områder, som undersøges både kultur- og diskursanalytisk via mundtlige fortællinger, samfundsdebatter og massemediernes fremstillingsformer" (Ehn & Löfgren, 2006, s. 23), hvilket ...
Når dit citat er under 40 ord, og det afslutter en sætning, skal du angive citatet i den løbende tekst med citationstegn omkring og indsætte referencen i parentes herefter inden sætningens punktum.
For lange citater gælder det, at de
Det kan være svært at afgøre, hvilke faktorer der har haft indflydelse på udviklingen af kulturbegrebet. Inden for den skandinaviske forskning anføres det bl.a. at:
Børneopdragelse, erhvervskultur, mande- og kvindesyn, skole og forstadsliv er nogle sådanne områder, som undersøges både kultur- og diskursanalytisk via mundtlige fortællinger, samfundsdebatter og massemediernes fremstillingsformer.
I flere etnologiske studier analyseres således, hvordan hverdagslivet præges af ideologiske diskurser, som via politik, massemedier, kommercialisme og tidsånd former menneskers handlen og tankegang. (Ehn & Löfgren, 2006, s. 23)
Du skal såvidt muligt altid gengive citater i deres oprindelige form. Dvs. inklusive stavefejl, udtalefejl etc. Indimellem kan disse fejl dog fejltolkes af læseren, og i sådanne tilfælde kan det være nødvendigt at lave nogle ændringer eller justeringer i citatet. Det kan også være, at du ønsker at udelade noget eller lægge særlig vægt på uddrag af citatet.
Nedenstående giver konkrete eksempler på, hvordan du bør ændre i citater, hvis det er nødvendigt.
Indsæt [sic] efter ordet med fejl:
Forfatter mener at "der er ingen begænsninger [sic] for, hvad det er muligt at skrive om" (årstal, s. xx).
Erstat det udeladte med tre prikker med mellemrum . . .
Ifølge Forfatter kan skrivning inddeles i faser og "kan for nogle være en fordel som . . . kan gøre dem mere sikre" (årstal, s. xx).
Hvis der er behov for at tilføje ord for at lette forståelsen, tilføjes ordet i en kantet parentes.
"Ud fra et helt andet perspektiv lærer de [børnene], at der stilles flere krav til dem" (Forfatter, årstal, s. xx).
Hvis der er behov for at lægge vægt på særlige ord, kursiveres ordet og efterfølges af en kantet parentes med information om tilføjelsen.
"Børn lærer både, hvordan de skal arbejde fokuseret, men de lærer samtidig, hvordan de ikke [min kursivering] skal gribe opgaven an" (Forfatter, årstal, s. xx).
Visse materialer udgives uden sidenumre. Hvis du har brug for at citere et sådant materiale, skal du, hvis det er muligt, gøre ét af følgende:
Syddansk Universitetsbibliotek Odense - Esbjerg - Kolding - Slagelse - Sønderborg Tlf: +45 6550 2100 Email: sdub@bib.sdu.dk